Cel mai aproape de Capitala, turistii pot schia in conditii bune la Sinaia, unde partiile de mare altitudine sunt acoperite cu zapada naturala, dar si la Azuga, unde au fost pornite tunurile de zapada pe partiile pentru incepatori.
In statiunea Sinaia de pe Valea Prahovei, iubitorii sporturilor de iarna au la dispozitie partiile de mare altitudine din Valea Dorului si Valea Soarelui, situate la peste 2.000 de metri altitudine. In Valea Dorului si Valea Soarelui a nins, iar partiile sunt acoperite cu un strat de zapada naturala care masoara aproximativ jumatate de metru.
La Azuga se schiaza pe doua partii pentru incepatori, dar si pe o portiune din golul alpin Sorica, unde stratul de zapada naturala atinge 40 de centimetri. Astfel, se schiaza pe partia Cazacu scoala, care are o lungime de 120 de metri, si Cazacu incepatori, cu o lungime de 350 de metri, ambele partii fiind acoperite cu un strat de 20-25 de centimetri de zapada artificiala.
In statiunea Busteni nu se schiaza, insa turistii se pot distra in parcul de la baza domeniului schiabil al statiunii.
Incepand de marti, brasovenii si turistii pot schia in Poiana Brasov, in partea superioara a Masivului Postavarul, unde starea partiilor este buna, iar stratul de zapada masoara aproximativ 40 de centimetri, cea mai mare parte fiind zapada artificiala.
Pentru ca partiile sa fie practicabile in partea superioara a masivului, s-au utilizat aproximativ 32.000 de metri cubi de apa din lacul artificial situat pe platoul Ruia pentru producerea de zapada artificiala.
In prezent, sunt functionale patru instalatii pe cablu: telecabina Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia si teleschi Ruia.
Tarifele pe transportul pe cablu au ramas aceleasi ca in ultimii patru ani. O urcare sau o coborare cu telecabinele din Poiana Brasov costa 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copiii intre 6 si 12 ani. Urcarea si coborarea costa 35 de lei pentru adulti si 17 lei pentru copii. in ceea ce priveste accesul pe puncte la telecabine, telegondola, telescaune si teleschiuri, cea mai ieftina cartela, de 6 puncte, costa 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpa, cu 240 puncte, costa 530 de lei pentru adulti si 290 de lei pentru copii.
De asemenea, iubitorii sporturilor de iarna pot opta si pentru abonamente la transportul pe cablu, care difera in functie de ore, pretul incadrandu-se intre 60 si 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcari nelimitate costa 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon, consecutive sau nu, 1.000 de lei (600 de lei pentru copii). Cele mai aglomerate partii din Poiana Brasov sunt Bradul, Lupului, Drumul Rosu si Sulinar. Schiorii incepatori pot folosi partia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Partiile cu dificultate medie sunt Drumul Rosu (4.725 metri) si Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienta sunt partiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) si Kanzel (297 metri). Partiile din Poiana Brasov au, in prezent, o lungime totala de 24 de kilometri si se intind pe o suprafata de 85 de hectare.
Cazarea, minim 40 de lei de persoana
Turistii care aleg sa petreaca sarbatorile pe Valea Prahovei pot opta, de Craciun, intre o pensiune unde platesc 40 de lei pe noapte de persoana pentru o camera tripla sau hoteluri cu oferte care ajung pana la 750 de lei de persoana. De Revelion, preturile sunt duble sau chiar triple.
De asemenea, cei care aleg sa isi petreaca sarbatorile la Poiana Brasov se pot caza de la tarife care incep de la 200 de lei de persoana pe noapte la pensiune, in timp ce la un hotel de cinci stele un sejur de Revelion ajunge la 1.350 de euro de persoana pentru sase nopti.
(Gabriel Niculescu)